https://dewakkereburger.be/ Participatie & Democratie │ De Wakkere Burger Wed, 26 Mar 2025 14:13:25 +0000 nl-BE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.2 https://dewakkereburger.be/wp-content/uploads/2021/02/cropped-lo7M65Uc_400x400-32x32.jpg https://dewakkereburger.be/ 32 32 Vredestuin: een plek van en voor iedereen https://dewakkereburger.be/2025/03/26/vredestuin-een-plek-van-en-voor-iedereen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=vredestuin-een-plek-van-en-voor-iedereen https://dewakkereburger.be/2025/03/26/vredestuin-een-plek-van-en-voor-iedereen/#respond Wed, 26 Mar 2025 14:13:22 +0000 https://dewakkereburger.be/?p=6627 Wat ooit een braakliggend veld was, midden in een woonwijk in Houthalen-Oost, is vandaag de Vredestuin: niet alleen een groene speelplek voor de buurt, maar ook een herdenkingsplek voor een buurtbewoner die slachtoffer werd van een terreuraanslag in Istanboel. Zijn familie en geëngageerde buurtbewoners sloegen, samen met het lokaal bestuur, de handen in elkaar om een […]

Het bericht Vredestuin: een plek van en voor iedereen verscheen eerst op .

]]>

Wat ooit een braakliggend veld was, midden in een woonwijk in Houthalen-Oost, is vandaag de Vredestuin: niet alleen een groene speelplek voor de buurt, maar ook een herdenkingsplek voor een buurtbewoner die slachtoffer werd van een terreuraanslag in Istanboel. Zijn familie en geëngageerde buurtbewoners sloegen, samen met het lokaal bestuur, de handen in elkaar om een plek te ontwerpen waar de inwoners van de wijk konden samenkomen, samenleven en praten. De Wakkere Burger begeleidde, samen met SpeelsR participatie-en ontwerpproces van dit buurtparkje. 

In samenspraak met de buurt 

Voor de initiatiefgroep was het al snel duidelijk dat de stem van de buurt daarbij centraal moest staan. De initiatiefnemers wouden actief in gesprek gaan met alle betrokkenen en om dit te faciliteren namen ze contact op met De Wakkere Burger.  

Via een bevraging vroegen we de buurtbewoners wat voor hen belangrijk was. Verder zaten we ook samen met jong en oud. In een lokaal dienstencentrum overvielen we de ouderen met vragen tijdens kaartnamiddag. In de basisscholen tekenden de leerlingen hun eigen plannen van het park. Maar ook bij de lokale Chiroleiding en in het jongerencentrum; overal vroegen we hoe het ideale Vredespark eruit zag. De deelnemers waren vaak enthousiast om hun ideeën hierover te delen. De gesprekken leverden dan ook een grote diversiteit aan plannen op, die allemaal gebaseerd waren op de individuele noden van deze groepen.  

Met de ideeën gingen we naar een werkgroep voor mensen met een handicap. Hier kwamen verschillende nieuwe ideeën naar boven waar andere groepen niet aan dachten: de juiste ondergrond voor rolwagens, aangepast meubilair…. Zo werden de plannen verfijnd en werd het park toegankelijk voor iedereen. 

Van Idee naar Realiteit 

Op basis van al deze input werd een eerste ontwerpplan opgesteld, dat we aan de directe omwonenden voorlegden op de site zelf. Dit gaf de bewoners de kans om aanvullende ideeën, maar ook bezorgdheden aan te kaarten. Einddoel: een ontwerp dat gedragen wordt door iedereen.  

In 2023 werden de eerste bomen geplant en werden er speelzones gecreëerd en in het midden van 2024 werd het afgewerkt. Vandaag biedt de Vredestuin een plek waar je kunt spelen, leren, ontspannen en samenkomen in de natuur. Het ondersteunt niet enkel de biodiversiteit, maar ook de sociale samenhang van de buurt.  

Het project viel ook, onder meer door de participatieve aanpak, ook in de prijzen bij het Limburgse Wijersfonds. In september 2022 werd de Vredestuin geselecteerd voor bijkomende financiële steun.

Een Duurzaam Project voor Iedereen 

De Vredestuin is een mooi voorbeeld van hoe lokale initiatieven, ondersteund door organisaties zoals De Wakkere Burger, kunnen zorgen voor een inclusieve samenleving waar iedereen gehoord wordt. Het bewijst dat samenwerking en samenspraak tot positieve projecten leidt met draagvlak in de buurt.  

Het bericht Vredestuin: een plek van en voor iedereen verscheen eerst op .

]]>
https://dewakkereburger.be/2025/03/26/vredestuin-een-plek-van-en-voor-iedereen/feed/ 0
Utopegem: naar een nieuwe samenleving https://dewakkereburger.be/2025/02/21/utopegem-naar-een-nieuwe-samenleving/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=utopegem-naar-een-nieuwe-samenleving Fri, 21 Feb 2025 11:31:08 +0000 https://dewakkereburger.be/?p=6443 Beeld je in: je belandt met honderd anderen op een onbewoond eiland en kan alles van nul opstarten, voorbij de bestaande regels en vastgeroeste politieke gewoontes. Hoe ga je beslissen waar je zal wonen? Hoe wordt het werk verdeeld? Is er een soort regering nodig of beslist de groep alles samen?… Dit is de basispremisse […]

Het bericht Utopegem: naar een nieuwe samenleving verscheen eerst op .

]]>

Beeld je in: je belandt met honderd anderen op een onbewoond eiland en kan alles van nul opstarten, voorbij de bestaande regels en vastgeroeste politieke gewoontes. Hoe ga je beslissen waar je zal wonen? Hoe wordt het werk verdeeld? Is er een soort regering nodig of beslist de groep alles samen?… Dit is de basispremisse van het Utopegem-experiment, een initiatief van Avansa, dat eind maart honderd burgers een weekend samenbrengt om een nieuwe samenleving uit te tekenen. 

Al tijdens het najaar van 2024 werd dit experiment voorbereid. Verschillende medewerkers van Avansa gingen in dialoog met burgers om te achterhalen welke aspecten van de samenleving ze willen behouden of misschien juist volledig willen omgooien. Tijdens deze gesprekken kwamen er een aantal belangrijke thema’s naar boven zoals gemeenschapsgevoel, mobiliteit en verdraagzaamheid. Allemaal onderwerpen die worden meegenomen tijdens het experiment. 

Verder werden zeventien workshops op diverse locaties georganiseerd, zoals bijvoorbeeld een theater, een vereniging voor arme personen of een gevangenis. Tijdens deze workshops dachten diverse groepen na over de samenleving en hoe burgers hier best inspraak inkrijgen. Volgens Piet Van Meerbeek, medewerker van Avansa Oost-Brabant, gaan de voorstellen vaak voorbij de oude, bestaande systemen. “De deelnemers aan de workshops willen echt een andere manier om beleid te maken. Vooral met meer inspraak van onderuit.” Een meer directe vorm van democratie dus.  

Aan de hand van de inzichten uit de gesprekken en workshops, komen tijdens het laatste weekend van maart honderd burgers samen in de Hoge Rielen. Zij gaan hier met elkaar in gesprek om de samenleving volledig opnieuw vorm te geven. 

“De aanwezigen zullen tijdens het weekend kunnen deelnemen aan verschillende workshops”, legde Piet ons uit. Hier worden ze onderverdeeld in groepen die nadenken over de verschillende thema’s die uit het voortraject naar boven kwamen. “Zo gaan ‘de Verzamelaars’ aan de slag met een belangrijke vraag: wie mag bepalen wat de redelijke en wat de extremistische ideeën zijn? De ‘Raad van Alle Leven’ werkt rond inclusiviteit: hoe krijgen álle mensen, van welke achtergrond ook, een stem? En zo zijn er nog verschillende andere workshops.” Meer informatie over de verschillende workshops vind je hier. Tijdens het weekend krijgen de deelnemers ook ondersteuning van een expertenpanel, met onder meer politicoloog Dave Sinardet. Zij staan klaar om de diverse vragen van deelnemers te beantwoorden en ervoor te zorgen dat de discussies geïnformeerd verlopen. 

Voel jij je geroepen om onze samenleving en onze besluitvorming opnieuw uit te denken? Aarzel dan zeker niet om samen met 99 anderen in dialoog te gaan en schrijf je hier in. Neem je liever deel aan een voorbereidende workshop? Dit kan nog op 25 februari in Scherpenheuvel-Zichem of op 5 maart in Kortenberg. 

Praktisch: 

Utopegem is een initiatief van AVANSA Kempen, AVANSA Oost-Brabant, AVANSA Regio Gent. 

Het weekend vindt plaats van 28 tot 30 maart 

Het bericht Utopegem: naar een nieuwe samenleving verscheen eerst op .

]]>
Inspraak in gemeentelijk meerjarenplan https://dewakkereburger.be/2025/02/06/inspraak-in-gemeentelijk-meerjarenplan/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=inspraak-in-gemeentelijk-meerjarenplan Thu, 06 Feb 2025 08:55:00 +0000 https://dewakkereburger.be/?p=6429 Bij het begin van een nieuwe gemeentelijke beleidsperiode, nu in 2025 dus, legt het nieuwe lokale bestuur krachtlijnen vast voor het beleid in de komende zes jaar.   De opmaak van dit meerjarenplan is dus een belangrijk moment voor adviesraden, verenigingen en actieve burgers die invloed willen op het toekomstige beleid.  Tips voor invloed Contacteer snel […]

Het bericht Inspraak in gemeentelijk meerjarenplan verscheen eerst op .

]]>

Bij het begin van een nieuwe gemeentelijke beleidsperiode, nu in 2025 dus, legt het nieuwe lokale bestuur krachtlijnen vast voor het beleid in de komende zes jaar.   De opmaak van dit meerjarenplan is dus een belangrijk moment voor adviesraden, verenigingen en actieve burgers die invloed willen op het toekomstige beleid. 

Tips voor invloed

  • Contacteer snel het nieuwe lokale bestuur. Leg de beleidsmakers uw vragen en voorstellen zo snel mogelijk voor. Tegen de zomerperiode zullen heel wat beleidslijnen en budgetten al grotendeels bepaald zijn.  
  • Zoek uit welke overleg- of participatiemomenten voorzien worden in het planningsproces. Vraag het lokaal bestuur sowieso om tijdig betrokken te worden.
  • Stel uw organisatie, werking of doelstelling zelf zeker voor aan een eventueel nieuwe bevoegde schepen. 
  • Let op dat je doordachte en onderbouwde voorstellen formuleert met sterke argumenten, overtuigende cijfers… Duid eventueel prioritaire en dringende acties aan. 
  • Heb daarbij aandacht voor een constructieve aanpak. Verbrand geen bruggen met het beleid door snoeiharde kritiek of andere partijpolitieke spelletjes. Uiteindelijk hebben de verkozen bestuurders toch een mandaat van de bevolking om te besturen. Mik op een goede samenwerking.
  • Zorg voor betrokkenheid van de achterban van de adviesraad of organisatie. Bevraag hen en bewijs het sterke draagvlak achter uw voorstellen. 

Adviesraden vinden nog extra info hierover op onze site adviesraden.be.

Het bericht Inspraak in gemeentelijk meerjarenplan verscheen eerst op .

]]>
Adviesraden: klaar voor de (nieuwe) start! https://dewakkereburger.be/2025/01/27/adviesraden-klaar-voor-de-nieuwe-start/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=adviesraden-klaar-voor-de-nieuwe-start Mon, 27 Jan 2025 13:13:43 +0000 https://dewakkereburger.be/?p=6420 De start van de nieuwe gemeentebesturen betekent ook de start van nieuwe adviesraden. Of toch in een aangepaste samenstelling met een aantal nieuwe leden.  Een nieuwe start kan ook een moment zijn om de klassieke aanpak te verlaten, die vaak zonder veel nadenken worden gevolgd en te kiezen voor een innovatieve advieswerking. Dynamische toekomstvisie Adviesraden […]

Het bericht Adviesraden: klaar voor de (nieuwe) start! verscheen eerst op .

]]>

De start van de nieuwe gemeentebesturen betekent ook de start van nieuwe adviesraden. Of toch in een aangepaste samenstelling met een aantal nieuwe leden. 

Een nieuwe start kan ook een moment zijn om de klassieke aanpak te verlaten, die vaak zonder veel nadenken worden gevolgd en te kiezen voor een innovatieve advieswerking.

Dynamische toekomstvisie

Adviesraden krijgen regelmatig kritiek: op hun eenzijdige samenstelling, op de dominantie van verenigingen, op hun beperkte focus op advies, op hun te grote aandacht voor het organiseren van uiteenlopende activiteiten en evenementen… Bovendien: door de opkomst van nieuwe communicatiekanalen en participatievormen, wordt getwijfeld aan hun relevantie in dat nieuwe participatielandschap.

Toch hebben adviesraden, mits een goede aanpak, zeker nog kansen, volgens De Wakkere Burger. In die raden zitten toch ook steeds heel wat geëngageerde mensen met heel wat ervaring, terreinkennis en een breed netwerk. Bovendien vormen ze ook een permanent beschikbaar klankbord voor nieuwe beleidsinitiatieven.

We pleiten alleszins om – indien haalbaar – zeker een kern van actieve voortrekkers te behouden. Hun ervaring en kennis laat de adviesraad toe om zowel terug- als vooruit te blikken op het lokale beleid. Zij volgen het beleid permanent op en kunnen de werking coördineren. Die ‘centrale as’ nemen we dus mee in ons toekomstbeeld.
Rond die kern kan men allerlei creatieve structuren en werkvormen organiseren.

Vandaag hebben vele adviesraden statuten die strikt aflijnen wie mag deelnemen, hoeveel niet-georganiseerde leden toegelaten zijn… Dat is geen goed idee meer. Integendeel, de raden mikken beter op brede en ook tijdelijke betrokkenheid. Waarom geen open algemene vergadering? Waarom niet eens een thematische debatavond openstellen voor iedereen? Waarom geen werkgroep met relevante buitenstaanders? Waarom geen specifieke profielen of doelgroepen actief benaderen? Waarom geen bevraging? Wat met digitale communicatiemogelijkheden?

Naast een soepele, open structuur is ook inhoudelijke diepgang belangrijk. Vandaag worden adviesraden vaak gevraagd om snel te reageren op nieuwe – vaak bijna afgewerkte – beleidsinitiatieven. Dat kan beter. Raden zouden zeker belangrijke dossiers beter moeten kunnen voorbereiden. Het is buitengewoon zinvol dat de raden op voorhand zicht hebben op de ‘bestuurskalender’. Welke plannen heeft het beleid in de nabije toekomst? Welke werken en investeringen staan op stapel? Overleg daarover met het beleid is zinvol.

Maar ook een bevraging van het werkveld kan nuttig zijn: Wat leeft er bij de verenigingen? Welke noden zijn acuut in de samenleving? Ook naar input vanuit de basis moeten raden actief opsporen.

Wanneer de prioritaire aandachtspunten bekend zijn, kan de adviesraad een “planning” maken. Wanneer moeten we klaarstaan met onze voorstellen? Welke tussenstappen moeten tegen dan zetten? Zo kan de adviesraad ‘mee-denken’ over deze belangrijke dossiers: zich informeren, een thematische werkgroep opstarten, externe deskundigen of doelgroepen aanspreken,… Bij een thematische denkgroepje kunnen we dan ook buitenstaanders betrekken die iets zinvol te vertellen hebben over dat thema: sterk adviezen vol creatieve ideeën en sterke argumenten. Bv. Op tijd klaar staan met aanbevelingen voor de nieuwe beleidsploeg na verkiezingen.
Aangevuld met een betere zichtbaarheid van de adviesraden en een nauwere uitwisseling – en zelfs samenwerking – met andere lokale raden, zijn er waarschijnlijk genoeg ingrediënten voor een vernieuwde dynamiek.

Hulpmiddelen

Voor meer detailinformatie over de vernieuwing van adviesraden kan je terecht op www.adviesraden.be.

Adviesorganen die zich eerst eens grondig willen evalueren vinden op deze site daarvoor zeker ook de nodige hulpmiddelen en tips.

Het bericht Adviesraden: klaar voor de (nieuwe) start! verscheen eerst op .

]]>
De lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen noopt tot herziening https://dewakkereburger.be/2024/10/15/de-lage-opkomst-bij-de-gemeenteraadsverkiezingen-noopt-tot-herziening/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=de-lage-opkomst-bij-de-gemeenteraadsverkiezingen-noopt-tot-herziening Tue, 15 Oct 2024 08:18:35 +0000 https://dewakkereburger.be/?p=6349 Naast enkele markante uitslagen werden de lokale verkiezingen toch vooral gekenmerkt door een lage opkomst. De opkomst in Vlaanderen schommelde tussen de 60 à 70 procent, met een gemiddelde van 63,6 procent. Negatieve uitschieters vinden we vooral in grotere steden zoals Oostende, Antwerpen en Hasselt. In deze steden kwam 40 procent van het electoraat niet […]

Het bericht De lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen noopt tot herziening verscheen eerst op .

]]>

Naast enkele markante uitslagen werden de lokale verkiezingen toch vooral gekenmerkt door een lage opkomst. De opkomst in Vlaanderen schommelde tussen de 60 à 70 procent, met een gemiddelde van 63,6 procent. Negatieve uitschieters vinden we vooral in grotere steden zoals Oostende, Antwerpen en Hasselt. In deze steden kwam 40 procent van het electoraat niet opdagen. Ter vergelijking, bij de lokale verkiezingen in 2018 bedroeg de gemiddelde opkomst (weliswaar met opkomstplicht) in Vlaanderen nog 92 procent. De afschaffing van de opkomstplicht heeft dus wel degelijk een sterk effect.

Deze cijfers zijn in eerste instantie toch zorgwekkend, 1 op 3 kiezers maakt actief de keuze om hun stem niet te laten horen en dat op het lokale niveau, het niveau dat traditioneel het dichtst bij de burger staat. Ook heel wat experten waren verrast door de lage cijfers gisteren. Men had voor dit experiment een opkomst van 70 à 80% voorspeld, waarna er zich de komende stembusgangen een gestage afkalving van het electoraal zou voltrekken.

Historisch gezien werd in 1893 de stemplicht ingevoerd als een bescherming voor de kiezer. Op die manier konden fabriekseigenaren en grondbezitters hun arbeiders en pachters niet langer onder druk zetten om geen stem uit te brengen – om zo hun politieke overwicht te bewaren. Opkomstplicht was zo een aanvulling bij het stemgeheim, dat de vrije keuze al eerder beschermde. Vandaag zou dat argument niet meer tellen, stelden voorstanders van de afschaffing. Zij vinden de verplichting een aantasting van de vrijheden van de burgers. Ze stellen dat het een democratisering is omdat partijen nu meer inspanningen moeten doen om de kiezer te overtuigen, te informeren. Hierbij verwijzen de voorstanders ook steevast naar het buitenland, waar in verschillende andere landen er ook geen opkomstplicht meer is.

Voorbeelden uit het buitenland leren ons dat verkiezingen waar iets op het spel staat, of waar men actief activeert om te gaan stemmen, nog steeds succesvol kunnen zijn.

Echter lijkt de Vlaamse tendens nu al de buitenlandse te volgen en zijn we met de huidige regelgeving op weg naar een opkomst van om en bij de 50%. Het valt hierbij te noteren dat de Vlaamse Overheid opvallend stil bleef in een activeringscampagne om tegaan stemmen. Er was veel duiding dat stemmen niet meer verplicht was, maar er kwam geen activatie om kiezers naar de stembus te krijgen.

De politieke animo voor deze redenering is echter niet eenduidig. Zo valt in het Vlaams Regeerakkoord te lezen dat er een herevaluatie volgt van de afschaffing van de opkomstplicht. Volgens De Wakkere Burger is deze herevaluatie dan ook nodig.

De eerste indicaties leren ons dat vooral jongeren, kortgeschoolden en kansarmen de weg naar de stembus niet hebben gevonden. Op lange termijn kan dat zorgen voor nog meer vervreemding van het politieke systeem en de ondervertegenwoordiging van deze bevolkingsgroepen. Hun belangen zullen niet even sterk verdedigd worden in de nieuwe gemeenteraden.

De Wakkere Burger pleit dan ook dat de herevaluatie van de afschaffing snel op tafel komt. De cijfers leren ons dat afschaffing van de opkomstplicht niet noodzakelijk een democratische stap vooruit is. Wij vertrekken van het principe dat iedereen die ‘geraakt’ wordt door een beleidsmaatregel, maximale kansen moet krijgen op inspraak in dat beleid. Bij verkiezingen gaat het dus over een gelijke kans voor letterlijk iedereen, uit welke maatschappelijke groep dan ook. Dit “iedereen-mee-principe” is voor ons fundamenteel: wij willen een democratie van en voor iedereen. Op termijn zullen de opkomstcijfers bij de huidige regelgeving echter verder blijven dalen, en zal het des te moeilijker worden om grote delen van het electoraat niet verder te vervreemden van de politiek.

Gide Van Cappel, Arno Van Rensbergen & Wim Van Roy

Het bericht De lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen noopt tot herziening verscheen eerst op .

]]>
Wat doet het provinciebestuur? https://dewakkereburger.be/2024/10/03/wat-doet-het-provinciebestuur/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=wat-doet-het-provinciebestuur Thu, 03 Oct 2024 07:10:01 +0000 https://dewakkereburger.be/?p=6336 Vooral heel wat mensen is de provincie een onbekend overheidsniveau. Toch worden ook in de tien Belgische provincies op 13 oktober ook een provincieraad verkozen. Maar wat is nu de rol van die provinciale overheid? Officieel is die provincieraad bevoegd voor alles wat van provinciaal belang is en beraadslaagt over elk ander onderwerp dat wordt voorgelegd […]

Het bericht Wat doet het provinciebestuur? verscheen eerst op .

]]>

Vooral heel wat mensen is de provincie een onbekend overheidsniveau. Toch worden ook in de tien Belgische provincies op 13 oktober ook een provincieraad verkozen. Maar wat is nu de rol van die provinciale overheid? Officieel is die provincieraad bevoegd voor alles wat van provinciaal belang is en beraadslaagt over elk ander onderwerp dat wordt voorgelegd door de hogere overheid (bijvoorbeeld de Vlaamse overheid). Zo geeft de provincieraad bijvoorbeeld advies over bepaalde plannen van de Vlaamse overheid.

Dat zegt natuurlijk niet veel over de concrete bezigheden van dit politieke niveau. Het provinciebestuur voert onder andere taken uit in opdracht van andere overheden, zoals het uitreiken van milieu- en bouwvergunningen. Maar het voert ook een beleid ten bate van de eigen provincie: het beheer van recreatie- en natuurdomeinen, het inrichten van provinciale scholen, het aanleggen van fietsnetwerken, het promoten van lokaal toerisme… De provincies nemen ook initiatieven voor  de samenwerking van plaatselijke steden en gemeenten. Eén bevoegdheid zijn de provincies een tijd geleden wel kwijtgespeeld: de zogenaamde persoonsgebonden materies. Op enkele kleine uitzonderingen na zijn de provincies niet meer actief op vlak van cultuur.

De krachtlijnen van dat beleid worden uitgestippeld door de leden van de provincieraad. Die worden rechtstreeks verkozen. Het aantal leden schommelt tussen 31 (Limburg) en 36 (andere provincies) naargelang het bevolkingscijfer van de provincie. Deze provincieraad keurt als ‘wetgevend orgaan’ de provinciale reglementen en besluiten goed. De provincieraad vergadert zo dikwijls als noodzakelijk, met een minimum van tien vergaderingen per jaar, wat eigenlijk neerkomt op eenmaal per maand.

De provincieraad kiest uit zijn midden de deputatie, eigenlijk de regering van de provincie. De deputatie wordt gecontroleerd door de provincieraad. Aan het hoofd daarvan staat de gouverneur. Die is in feite geen politicus, maar een hoge ambtenaar die tot zijn pensioen benoemd wordt door de Vlaamse regering. Hij wordt dus niet verkozen of vervangen na de verkiezingen. De gouverneur staat vooral in voor de veiligheid (politionele veiligheid en openbare orde, verkeersveiligheid, politie en brandweer, …) Bij zware rampen coördineert hij of zij de noodsituatie.

Interessant voor actieve burgers: de vergaderingen van de provincieraad zijn openbaar, behalve als het om persoonlijke aangelegenheden gaat, of als de provincieraad beslist in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid. De notulen van de openbare zitting van de provincieraad zijn openbaar en eventueel te verkrijgen door gebruik te maken van de wetgeving openbaarheid van bestuur. Iedere burger kan een verzoekschrift indienen bij de provincieraad betreffende een onderwerp dat tot de bevoegdheden van de provincie behoort. In principe kunnen burgers via een handtekeningenactie ook een volksraadpleging afdwingen over een provinciale beleidskwestie. Maar dat is tot vandaag nog nooit gebeurd.

Het bericht Wat doet het provinciebestuur? verscheen eerst op .

]]>
3 podcasts over democratie en participatie voor de zomer https://dewakkereburger.be/2024/07/16/3-podcasts-over-democratie-en-participatie-voor-de-zomer/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=3-podcasts-over-democratie-en-participatie-voor-de-zomer Tue, 16 Jul 2024 09:02:25 +0000 https://dewakkereburger.be/?p=6279 De zomervakantie is volop aan de gang! Of je nu ontspant op het strand, de bergen verkent, of gewoon thuis geniet, het is het perfecte moment om wat podcasts in te halen. Wij hebben een selectie van boeiende podcasts over democratie en participatie voor je klaarstaan. Luister en laat je informeren waar je ook bent. […]

Het bericht 3 podcasts over democratie en participatie voor de zomer verscheen eerst op .

]]>

De zomervakantie is volop aan de gang! Of je nu ontspant op het strand, de bergen verkent, of gewoon thuis geniet, het is het perfecte moment om wat podcasts in te halen. Wij hebben een selectie van boeiende podcasts over democratie en participatie voor je klaarstaan. Luister en laat je informeren waar je ook bent.

Weet ik veel – democratie

De oude Grieken worden gezien als de uitvinders van de democratie. Dat lezen we allemaal in onze geschiedenisboeken, daar werd de grond gelegd. Toch ziet de democratie er vandaag helemaal anders uit dan toen. Hoe komt dat? Karen Celis, onderzoeksprofessor verbonden aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de VUB, legt het ons uit. https://www.vrt.be/vrtmax/podcasts/radio-1/-/-weetikveel/6/-weetikveel-democratie/

De Participatie podcast

Nederlanders Saskia Fokkema, Suzanne Swart-Beekhuis en Eveline Mos praten over bewonersparticipatie. Ze bespreken allerlei praktische zaken rondom participatie op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Helemaal in lijn met het ‘Handboek Bewonersparticipatie’ dat Saskia en Suzanne in 2023 schreven en dat door Eveline is geïllustreerd.
https://open.spotify.com/show/7xC84wVPhsLpdRb9o9izTt

#MijnStemTelt

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Weinigen zullen dit ontkennen, toch staan jongeren vaak aan de zijlijn als er beslissingen worden genomen. In deze reeks podcasts bespreken Petra Paulides en Laura Colenbrander verschillende vormen van jongerenparticipatie met jonge en ervaringsdeskundige gasten.
https://vng.nl/nieuws/reeks-podcasts-jongerenparticipatie-in-de-lokale-democratie

Het bericht 3 podcasts over democratie en participatie voor de zomer verscheen eerst op .

]]>
Terug van weggeweest bij verkiezingen: de schijnkandidaat https://dewakkereburger.be/2024/06/26/terug-van-weggeweest-bij-verkiezingen-de-schijnkandidaat/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=terug-van-weggeweest-bij-verkiezingen-de-schijnkandidaat Wed, 26 Jun 2024 08:08:50 +0000 https://dewakkereburger.be/?p=6238 Na de parlementsverkiezingen kondigden al minstens twee bekende politieke koppen aan dat zij hun verkozen mandaat niet zouden invullen. Oud-voorzitter van het Vlaams parlement Jan Peumans en Brussels burgemeester Philippe Close gaven beiden, elk om eigen redenen, aan dat zij hun zetel onmiddellijk zullen doorgeven aan een opvolger. Dat lijkt oké, maar is het dat […]

Het bericht Terug van weggeweest bij verkiezingen: de schijnkandidaat verscheen eerst op .

]]>

Na de parlementsverkiezingen kondigden al minstens twee bekende politieke koppen aan dat zij hun verkozen mandaat niet zouden invullen. Oud-voorzitter van het Vlaams parlement Jan Peumans en Brussels burgemeester Philippe Close gaven beiden, elk om eigen redenen, aan dat zij hun zetel onmiddellijk zullen doorgeven aan een opvolger. Dat lijkt oké, maar is het dat ook? Een aantal kiezers ziet zo hun stem toch in de prullenmand belanden. Is dat dan in feite geen vorm van kiezersbedrog? 

Opportunistische schijnkandidaten 

Tot 2011 waren dergelijke schijnkandidaten schering en inslag. Tot dan konden populaire politici bij de samenvallende Vlaamse en Europese verkiezingen ongestoord ‘stemmentrekker’ spelen voor beide parlementen. Zetelende parlementsleden konden ook kandidaat zijn voor de verkiezing van een ander parlement en dat nieuwe mandaat echter niet opnemen. Dit kiezersbedrog had een duidelijk strategisch doel: de electorale aantrekkingskracht van een aantal kopstukken maximaal laten renderen voor hun partij.  

De Wakkere Burger heeft zich steeds grondig verzet tegen deze opportunistische zetelcarrousel van schijnkandidaten en opvolgers. Bij elke verkiezing maakten we daarvan een duidelijk overzicht. Zo noteerden we bij de federale verkiezingen van 2007 maar liefst 17 kandidaten die onmiddellijk verzaakten aan hun mandaat. Bij de Vlaamse en Europese verkiezingen van 2009 waren dat er 18. Telkens waren deze schijnkandidaten goed voor meer dan 800.000 ‘verloren’ voorkeurstemmen.  

Het zogenaamde Vlinderakkoord uit 2011 maakte komaf gemaakt met deze praktijken. De nieuwe regel was duidelijk: wie verkozen wordt, moet die nieuwe zetel opnemen. 

Ondemocratische opvolgers 

Maar met de aankondigingen van Jan Peumans en Philippe Close duikt deze praktijk – weliswaar in beperkte mate – opnieuw op.  Peumans haalde 22.165 voorkeurstemmen binnen. Eerste opvolger Andy Pieters scoort met 7.844 stemmen toch een heel stuk lager. Meer zelfs: zijn score ligt lager dan die van alle andere effectieve kandidaten op zijn lijst. Zo kreeg de beste niet-verkozen effectieve kandidaat, Rita Moors, zelfs meer dan 12.000 stemmen achter haar naam. Ook in Brussel overtrof de score van Close (12.610) ruimschoots die van zijn opvolger (5.343).  

Dit juridisch uitsluiten zal nooit volledig lukken, maar het brengt ons bij een belangrijke vraag: is een systeem met aparte opvolgerslijsten wel wenselijk vanuit democratisch oogpunt?  Waarom mogen deze opvolgers met relatief weinig stemmen zetelen? Waarom duiden we niet gewoon de “beste verliezers” onder de effectieve kandidaten aan als eerste opvolgers?   

Politieke partijen argumenteren dan wel vaak dat deze opvolgerslijsten een ideaal instrument om kansen te geven aan nieuwe politieke talenten, die (nog) niet zo bekend zijn. Vraag blijft: moeten we voorrang geven aan het personeelsbeleid van partijen en de carrièreplanning van politici of geven we voorrang aan de democratische stem van de kiezer. Daarom lijkt het voor DWB correcter om de aparte opvolgerslijsten af te schaffen. Dat is niet alleen democratischer, het zal voor de gemiddelde kiezer waarschijnlijker ook een veel duidelijker systeem zijn. 

Wim Van Roy

Het bericht Terug van weggeweest bij verkiezingen: de schijnkandidaat verscheen eerst op .

]]>
De Athena Prijs voor lokale burgerparticipatie https://dewakkereburger.be/2024/06/06/de-athena-prijs-voor-lokale-burgerparticipatie/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=de-athena-prijs-voor-lokale-burgerparticipatie Thu, 06 Jun 2024 06:35:15 +0000 https://dewakkereburger.be/?p=6229 Er is veel bezorgdheid over de toekomst van onze democratie, en terecht. Het vertrouwen neemt af, wat voor grote uitdagingen zorgt. Toch zijn er ook lichtpunten. Op lokaal niveau zijn er boeiende veranderingen aan de gang. Belgische steden en gemeenten rollen als nooit tevoren met nieuwe vormen van burgerparticipatie uit. Ze gaan aan de slag […]

Het bericht De Athena Prijs voor lokale burgerparticipatie verscheen eerst op .

]]>

Er is veel bezorgdheid over de toekomst van onze democratie, en terecht. Het vertrouwen neemt af, wat voor grote uitdagingen zorgt. Toch zijn er ook lichtpunten. Op lokaal niveau zijn er boeiende veranderingen aan de gang. Belgische steden en gemeenten rollen als nooit tevoren met nieuwe vormen van burgerparticipatie uit. Ze gaan aan de slag als laboratoria om de democratie te versterken

G1000, Citoyenneté & Participation en De Wakkere Burger willen tijdens de lokale verkiezingsperiode die vooruitgang in de schijnwerpers zetten. Daarom reiken we de Athena-prijs voor lokale burgerparticipatie uit aan één grote stad, één middelgrote stad en één kleine gemeente die zich onderscheiden als echte participatiepioniers. Steden en gemeenten kunnen zich via onderstaand formulier kandidaat stellen en zo een voortrekkersrol opnemen om anderen te inspireren.

Heb jij een participatief project in jouw gemeente dat écht gezien mag worden? Het kan gaan om een eenmalig traject zoals het opstellen van een nieuw mobiliteitsplan of een dorpskernvernieuwing, of een structureel initiatief, zoals een jaarlijks burgerbudget. Voor de Athena-prijs zoeken we een project dat laat zien dat je gemeente echt durfde experimenteren. We focussen op afgebakende projecten, en dus niet op visie- of beleidsteksten. Het draait om burgerparticipatie bij het lokale beleid, niet om maatschappelijke of socio-culturele participatie.

We kennen punten toe aan de volgende criteria:

  • een duidelijke impact. 
  • een inclusieve en innovatieve aanpak. 
  • kwaliteitsvol overleg. 
  • een participatieve reflex in de verschillende diensten.

Doe mee en laat zien dat jouw gemeente burgerparticipatie hoog in het vaandel draagt!

De selectieprocedure ziet er als volgt uit:

  • Ronde 1: Een diverse, onafhankelijke jury zal de laatste week van augustus een preselectie maken. 
  • Ronde 2: Begin september komt de jury opnieuw samen om de finale selectie te maken. Tussen de twee rondes contacteren we de pre-geselecteerden voor extra informatie.
  • Op 24 september worden de winnaars bekroond op een publieksevenement. 

STEL JE HIER KANDIDAAT TOT EN MET 3 JULI.

Heb je nog vragen of zoek je meer informatie over de selectieprocedure? Schrijf je dan in voor één van de infosessies via deze link. 

Lees hier het volledige reglement. De Nederlandstalige versie begint op p. 5.

Het bericht De Athena Prijs voor lokale burgerparticipatie verscheen eerst op .

]]>
Hoe stem je geldig? https://dewakkereburger.be/2024/05/24/hoe-stem-je-geldig/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hoe-stem-je-geldig Fri, 24 May 2024 10:15:30 +0000 https://dewakkereburger.be/?p=6196 Op zondag 9 juni trekken we naar het stemhokje voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. Als je stemgerechtigd bent, krijg je enkele weken voor de verkiezingen een oproepingsbrief.  Op de dag zelf ga je naar het stemhokje met je identiteitskaart en oproepingsbrief. Maar wat doe je dan? Hoe stem je geldig? Dat hangt af […]

Het bericht Hoe stem je geldig? verscheen eerst op .

]]>

Op zondag 9 juni trekken we naar het stemhokje voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. Als je stemgerechtigd bent, krijg je enkele weken voor de verkiezingen een oproepingsbrief. 

Op de dag zelf ga je naar het stemhokje met je identiteitskaart en oproepingsbrief. Maar wat doe je dan? Hoe stem je geldig? Dat hangt af van hoe je stemt: met potlood en papier, of op de computer.

Door Arno Van Rensbergen

  1. Stemmen met potlood en papier

Stap 1: Voor je het stemhokje in gaat

  • Je geeft jouw identiteitskaart en oproepingsbrief af aan de medewerkers van het stembureau. Je krijgt deze na het stemmen terug. 
  • De medewerker van het stembureau geeft je jouw stembiljetten, één per verkiezingen. Op 9 juni krijg je dus 3 stembiljetten: voor het Vlaams of Brussels parlement, de Kamer van Volksvertegenwoordigers en het Europees Parlement
  • Je neemt deze stembiljetten mee naar het stemhokje

Stap 2: in het stemhokje

  • Eenmaal in het stemhokje, vouw je jouw stembiljetten open
  • Je kleurt op 1 stembiljet alleen de bolletjes van 1 lijst (dus 1 politieke partij) in. Je hebt verschillende keuzes
    – ofwel kleur je het bolletje bovenaan de lijst (dan ga je akkoord met de volgorde van de kandidaten van die partij)
     – En/of je kleurt de bolletjes naast één of meerdere namen van kandidaten (dan geef je aan welke kandidaten de zetel van die partij mogen winnen) 
  • Je mag op een ander stembiljet natuurlijk wel op een andere lijst stemmen
        – Op lijst A voor het Vlaams Parlement
        – Op lijst B voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers
        – Op lijst C voor het Europees parlement
  • Fout gemaakt? Niet tevreden met jouw keuze? Ga uit het stemhokje en zeg het aan de voorzitter. Die zal je een nieuw stembiljet geven.

Stap 3: Klaar met stemmen

  • Je vouwt jouw stembiljetten dicht, gaat uit het stemhokje en stopt elk stembiljet in de corresponderende doos. Proficiat, je hebt geldig gestemd!

2. Stemmen met de computer

Goed nieuws: stemmen met de computer is altijd geldig stemmen. Je moet namelijk alle stappen volgen op het scherm. 

Stap 1: voor je het stemhokje in gaat

  • Je geeft jouw identiteitskaart en oproepingsbrief af aan de medewerkers van het stembureau. Je krijgt deze na het stemmen terug.
  • Je krijgt een chipkaart, die neem je mee naar het stemhokje.

Stap 2: in het stemhokje

  • Je steekt de chipkaart in de computer. 
  • Het scherm toont wat je moet doen.
  • Je kiest de lijst waar je op wil stemmen. Daarna kan je in die lijst kandidaten aanduiden. Ook hier is een lijststem mogelijk. Foutje gemaakt? Geen paniek. Je kan bij elke stap jouw stem wijzigen of annuleren. 

Stap 3: klaar met stemmen

  • Je bevestigd jouw keuze door op ‘bevestigen’ te klikken.
  • Jouw chipkaart komt terug uit de computer. De computer print ook een papier met een streepjescode en het overzicht van jouw stemmen. Je neemt beiden mee uit het stemhokje. 
  • Je geeft de chipkaart af aan een medewerker en scant jouw papier met streepjescode. Je laat het papier achter in de stembus. 

 

Het bericht Hoe stem je geldig? verscheen eerst op .

]]>