Hoe krijg je als burgerinitiatief meer greep op het beleid?

Hoe creëer je als burgerinitiatief écht impact? Hoe zorg je voor invloed? Op basis van het afstudeeronderzoek (2016) van Maud Peeters en onderzoek van professor bestuurskunde Filip De Rynck geven wij je vijf tips ter inspiratie! 

5 tips 

 1. Breng een gedragen boodschap 
  Een kwaliteitsvol standpunt is gebaat bij een stevige achterban. Het draagt bij aan overtuigingskracht wanneer mensen samen een idee dragen. 
 2. Creëer legitimiteit
  Legitimiteit verkrijg je door een streefdoel dat verder gaat dan enkel het veiligstellen van het eigenbelang. Het engagement dat je toont komt vanuit een bepaalde betrokkenheid op een buurt, gemeente, samenleving.
 3.  Onderbouw duidelijk het streefdoel 
  Onderbouw het streefdoel met feitelijke argumenten. Beroep kunnen doen op interne expertise vormt een grote meerwaarde binnen je project.  
 4. Creëer publiciteit 
  Weet hebben van pakkende slogans en visualisatie is van essentieel belang als je een groot publiek wil aanspreken en motiveren. 
 5. Bewaak strikt de politieke neutraliteit 
  Meedoen in een actiegroep of een burgerbeweging dient strikt gescheiden te worden van partijpolitiek. Dit komt ten dienste van de kwaliteit en onafhankelijkheid.  

Lees meer

Hoe stem je geldig?

Op zondag 9 juni trekken we naar het stemhokje voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. Als je stemgerechtigd bent, krijg je

Wat gebeurt er met een blanco stem?

Belgische kiezers moeten zich op zondag 9 juni aanbieden aan het stembureau voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. Maar dat betekent

Recent

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van al het De Wakkere Burger nieuws.