De beste podcasts van 2021

Het nieuwe jaar is in zicht en brengt spannende vooruitzichten met zich mee. Maar eerst kijken we deze week terug op 2021. En wat was het afgelopen jaar weer een feest voor het oor. Er kwamen zo veel goede podcasts over burgerparticipatie uit. Wij maakten voor jou een selectie!

Het Vlaams Parlement keurde in juli een decreet goed dat het verloop van de lokale verkiezingen ingrijpend wijzigt. Meest opvallend daarbij is de afschaffing van de opkomstplicht: de kiezer zal vanaf 2024 dus niet meer moeten deelnemen aan deze stembusgang. Zorgt de afschaffing van de opkomstplicht bij de gemeenteraadsverkiezingen tot een uitholling van de lokale democratie? En zullen alleen hoogopgeleide, gemotiveerde burgers nog naar het stemhokje trekken? We horen het in deze interessante analyse van De Standaard.

Deze podcast is een feest van herkenning voor iedereen geïnteresseerd in burgerparticipatie. Je hoort alle tips, tricks en frustraties rondom het bereiken van de “mwoah-denker”. Oftewel: degene die zich nog niet echt een mening heeft gevormd, zelf nog niet het idee heeft dat hij of zij een belang heeft of denkt ‘daar verdiep ik me later wel eens in’.

Denk jij wel eens: ik wil meer inspraak in de politiek! Dan ben je niet de enige, want in de afgelopen jaren zagen we de aandacht voor burgertoppen en referenda toenemen. Kristof Jacobs (Radboud Universiteit) deed er onderzoek naar: word je daar als burger nu wel of niet blij van? In deze aflevering geeft hij daar het antwoord op.

Lees meer

Een jaar als educatief medewerker

Hoera, een kaarsje uitblazen! In juli 2021 begon Gide als educatief medewerker bij De Wakkere Burger. Tijdens de naweeën van een coronajaar

De zin van burgerpanels

Eerder deze maand liep de burgerbevraging over de Belgische democratie en staatstructuur op haar einde. ‘Een land voor de toekomst’ maakte deel

Recent

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van al het De Wakkere Burger nieuws.