Nieuwe kiezers bij de EU-verkiezingen

In juni vinden ook Europese verkiezingen plaats. Er is heel wat veranderd: zo moeten jongeren vanaf 16 jaar nu ook bij deze verkiezingen al hun stem uitbrengen. En ook niet-Belgische EU-burgers mogen stemmen, indien zij zich inschrijven. We zetten het allemaal  voor u op een rijtje. 

Op zondag 9 juni verkiezen we niet alleen nieuwe binnenlandse volksvertegenwoordigers, maar ook een nieuw Europees Parlement. Ook EU-burgers (vanaf 16 jaar) die in België wonen hebben het recht om te stemmen voor dit Europees Parlement. Zij moeten zich eerst wel laten inschrijven op de kiezerslijst van de gemeente (hun hoofdverblijfplaats). Die inschrijving moet ten laatste gebeuren op  31 maart 2024. 

Men kan zich registreren bij de gemeentediensten van zijn woonplaats of het document downloaden, invullen en bezorgen of opsturen naar het gemeentebestuur. Nog eenvoudiger: sinds deze verkiezing is ook online registratie mogelijk via www.inschrijving.verkiezingen.fgov.be. 

Opgelet: eenmaal ingeschreven de kiezerslijst is goedgekeurd, zijn deze nieuwe kiezers verplicht om op 9 juni 2024 naar de stembus te gaan. Voor parlementsverkiezingen bestaat nog steeds de opkomstplicht in België. Deze kiezers kunnen uiteraard niet meer stemmen in hun land van herkomst. Wie zich eerder al registreerde, en zich ondertussen niet opnieuw uitschreef, moet niet doen. Deze registratie als kiezer blijft geldig.

Ter info: EU-burgers kunnen niet alleen stemmen, ze kunnen zich ook verkiesbaar stellen bij de Europese verkiezingen.

Alle aanvullende info vind je via https://europeanelections.belgium.be/node/111298

16+ers naar de stembus

Ook Belgische 16- en 17-jarigen moeten vanaf nu deelnemen aan de Europese verkiezingen. Deze verruiming van het stemrecht sloot aan bij een resolutie van het Europees Parlement uit 2015 om tot een geharmoniseerde minimumleeftijd te komen in de EU voor kiezers van 16 jaar. 

Aanvankelijk voorzag de nieuwe kieswet ook een registratieprocedure voor deze jonge kiezers. Tot iemand klacht indiende bij het Grondwettelijk Hof tegen deze uitbreiding van het stemrecht naar 16- en 17-jarigen. Het Hof zag geen graten in het feit dat de wetgever vanuit een streven naar democratische vernieuwing ook jongeren stemrecht toekent, maar oordeelde dat een voorafgaande registratieplicht ongrondwettelijk was en vernietigde deze regeling in juli 2023. De aanvankelijke klacht kreeg zo dus een omgekeerd effect.

Eind december 2023 keurde de Kamer een alternatieve regeling goed. Jonge Belgen zouden zich niet langer moeten inschrijven voor de verkiezing van het Europees Parlement. 

Het Grondwettelijk Hof heeft nu besloten dat jongeren van 16 en 17 jaar bij de Europese verkiezingen wel degelijk moeten gaan stemmen. Hof vond de aparte behandeling van jonge kiezers niet aanvaardbaar en schorste deze regeling.

Zestien- en zeventien-jarigen moeten dus naar de stembus op 9 juni.

Lees meer

Wat doet het provinciebestuur?

Vooral heel wat mensen is de provincie een onbekend overheidsniveau. Toch worden ook in de tien Belgische provincies op 13 oktober ook een

Recent

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van al het De Wakkere Burger nieuws.