Wat als je geen oproepingsbrief hebt gekregen?

In België ontvangt elke kiesgerechtigde burger een oproepingsbrief. Voor het eerst zullen ook 16- en 17-jarigen een oproepingsbrief ontvangen voor de Europese verkiezingen. Maar wat moet je doen als je jouw oproepingsbrief niet gekregen hebt? Of kwijt bent?

Door Arno Van Rensbergen

Wat is een oproepingsbrief?

Het gemeentebestuur van jouw woonplaats verstuurt ten laatste 15 dagen voor de verkiezingen een oproepingsbrief naar alle stemgerechtigden. Deze brief bevat essentiële informatie zoals de datum, tijd, adres en nummer van het stembureau waar de kiezer moet stemmen. Daarnaast vermeldt de brief ook dat de kiezer deze oproepingsbrief en zijn identiteitsbewijs moet meenemen naar het stembureau. 

Voor deze regionale, federale en Europese verkiezingen is het stemmen verplicht in België, dus de oproepingsbrief speelt een cruciale rol om ervoor te zorgen dat iedereen tijdig en correct geïnformeerd is over hun plicht om deel te nemen aan de verkiezingen. Voor het eerst krijgen ook 16- en 17-jarigen een (blauwe) oproepingsbrief voor de Europese verkiezingen.

Wat moet ik doen als ik mijn oproepingsbrief niet gekregen heb? Of kwijt ben?

In de laatste week voor de verkiezingen tot op de dag zelf, kan je bij het gemeentebestuur een duplicaat van jouw oproepingsbrief aanvragen. Op de verkiezingsdag is het gemeentebestuur open tot de stembureaus sluiten. Opgelet: in een aantal gemeenten kan je alleen op afspraak een duplicaat gaan afhalen. Op de verkiezingsdag zelf kan het daar dan weer zonder afspraak.

Sommige gemeenten bieden ook een digitaal duplicaat aan via eBox. Let op, voor het uitoefenen van een volmacht heb je een papieren oproepingsbrief nodig. Als je een volmacht wilt gebruiken en een duplicaat via eBox heeft ontvangen, moet je deze oproepingsbrief uitprinten. Neem contact op met jouw gemeente om te checken of je een duplicaat via eBox kunt krijgen.

Door Arno Van Rensbergen

Lees meer

Hoe stem je geldig?

Op zondag 9 juni trekken we naar het stemhokje voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. Als je stemgerechtigd bent, krijg je

Wat gebeurt er met een blanco stem?

Belgische kiezers moeten zich op zondag 9 juni aanbieden aan het stembureau voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. Maar dat betekent

Recent

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van al het De Wakkere Burger nieuws.