Wat ooit een braakliggend veld was, midden in een woonwijk in Houthalen-Oost, is vandaag de Vredestuin: niet alleen een groene speelplek voor de buurt, maar ook een herdenkingsplek voor een buurtbewoner die slachtoffer werd van een terreuraanslag in Istanboel. Zijn familie en geëngageerde buurtbewoners sloegen, samen met het lokaal bestuur, de handen in elkaar om een plek te ontwerpen waar de inwoners van de wijk konden samenkomen, samenleven en praten. De Wakkere Burger begeleidde, samen met SpeelsR participatie-en ontwerpproces van dit buurtparkje.
In samenspraak met de buurt
Voor de initiatiefgroep was het al snel duidelijk dat de stem van de buurt daarbij centraal moest staan. De initiatiefnemers wouden actief in gesprek gaan met alle betrokkenen en om dit te faciliteren namen ze contact op met De Wakkere Burger.
Via een bevraging vroegen we de buurtbewoners wat voor hen belangrijk was. Verder zaten we ook samen met jong en oud. In een lokaal dienstencentrum overvielen we de ouderen met vragen tijdens kaartnamiddag. In de basisscholen tekenden de leerlingen hun eigen plannen van het park. Maar ook bij de lokale Chiroleiding en in het jongerencentrum; overal vroegen we hoe het ideale Vredespark eruit zag. De deelnemers waren vaak enthousiast om hun ideeën hierover te delen. De gesprekken leverden dan ook een grote diversiteit aan plannen op, die allemaal gebaseerd waren op de individuele noden van deze groepen.
Met de ideeën gingen we naar een werkgroep voor mensen met een handicap. Hier kwamen verschillende nieuwe ideeën naar boven waar andere groepen niet aan dachten: de juiste ondergrond voor rolwagens, aangepast meubilair…. Zo werden de plannen verfijnd en werd het park toegankelijk voor iedereen.
Van Idee naar Realiteit
Op basis van al deze input werd een eerste ontwerpplan opgesteld, dat we aan de directe omwonenden voorlegden op de site zelf. Dit gaf de bewoners de kans om aanvullende ideeën, maar ook bezorgdheden aan te kaarten. Einddoel: een ontwerp dat gedragen wordt door iedereen.
In 2023 werden de eerste bomen geplant en werden er speelzones gecreëerd en in het midden van 2024 werd het afgewerkt. Vandaag biedt de Vredestuin een plek waar je kunt spelen, leren, ontspannen en samenkomen in de natuur. Het ondersteunt niet enkel de biodiversiteit, maar ook de sociale samenhang van de buurt.
Het project viel ook, onder meer door de participatieve aanpak, ook in de prijzen bij het Limburgse Wijersfonds. In september 2022 werd de Vredestuin geselecteerd voor bijkomende financiële steun.
Een Duurzaam Project voor Iedereen
De Vredestuin is een mooi voorbeeld van hoe lokale initiatieven, ondersteund door organisaties zoals De Wakkere Burger, kunnen zorgen voor een inclusieve samenleving waar iedereen gehoord wordt. Het bewijst dat samenwerking en samenspraak tot positieve projecten leidt met draagvlak in de buurt.