Waarom stemmen voor de gemeenteraad belangrijk is

Op 13 oktober zijn het gemeenteraadsverkiezingen, en voor het eerst is er geen opkomstplicht meer. Je moet dus eigenlijk niet gaan stemmen. Maar dit zijn vier redenen waarom je toch best naar het stemhokje trekt:

1. Jij bepaalt mee het beleid voor de komende zes jaar

Door je stem uit te brengen maak je duidelijk welke partij volgens jou een beleid wil voeren waar jij akkoord mee gaat. Via je stem heb je invloed op de vorming van het lokaal bestuur,  het beleid dat ze voeren en wat dat voor jou betekent. Een stem die niet uitgebracht wordt heeft geen invloed.

2. Niet kiezen is verliezen

Onderzoek wijst uit dat bepaalde delen van de samenleving af zullen haken wanneer ze niet meer moeten gaan stemmen. Zo zouden van de laaggeschoolden amper 25 à 30% zeker nog stemmen, voor hoger opgeleiden loopt dit op tot 67%. Met andere woorden: als niet iedereen gaat stemmen, kiezen diegenen die wel opdagen voor de rest. Door niet te kiezen verlies je dus jouw kans om jouw stem te laten horen. En als een bevolkingsgroep of buurt opvallend weinig opdaagt aan het stemhokje, houdt het beleid misschien wel minder rekening met hun mening of belang.

3. Het lokale bestuur staat het dichtst bij de burger

Heel wat beslissingen van het lokale bestuur hebben een directe impact op het leven van de inwoners. Zo is het bestuur van jouw gemeente of stad bevoegd voor sociale bijstand, aanleg van wegen en openbare ruimten, de gemeentelijke scholen en opvang, bibliotheken, natuurbeheer, veiligheid en noem maar op. 

Door je stem uit te brengen maak je duidelijk welke partij volgens jou een beleid wil voeren waar jij akkoord mee gaat. Via je stem heb je invloed op de vorming van het lokaal bestuur,  het beleid dat ze voeren en wat dat voor jou betekent. Daarnaast kan je door deel te nemen aan de verkiezingen het vorige bestuur belonen of afstraffen voor het gevoerde beleid van de afgelopen zes jaar.

4. Door te stemmen versterk je de democratie

Voor stemrecht is gevochten. Democratie is niet vanzelfsprekend, het vereist inzet van ons allen Hoe meer mensen stemmen, hoe sterker de democratie.

Neem dus een beetje tijd op zondag 13 oktober om naar het stemhokje te trekken, maak er iets gezellig van met vrienden of familie en kies jouw lokaal beleid voor de komende zes jaar!  En denk goed na over een doordachte stem!

Lees meer

Recent

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van al het De Wakkere Burger nieuws. 

Een reactie achterlaten